In psychotherapie kies je bij burn-out, depressie, angst, faalangst… voor individuele therapie bij een psychotherapeut.
Bij de aanvang van de therapie wordt er steeds gestart met een ‘intakegesprek’. Hier trachten we een duidelijk beeld te krijgen van het probleem of de blokkade. Indien mogelijk proberen we tijdens de intake ook het doel van de therapie helder te krijgen.
Er bestaan verschillende methodieken binnen psychotherapie
We bekijken later welke therapeutische werkvorm u het beste ligt. Het is belangrijk dat de psychotherapeut en cliënt in overleg en in dialoog samen evalueren hoe we verder te werk gaan. Wat voor de éne goed werkt, is daarom voor iemand anders niet geschikt. We zoeken samen naar een manier van werken en naar een techniek die bij u past.
Bij (faal)angsten en depressie is vooral een aanpak met cognitieve gedragstherapie werkzaam gebleken. Of dit de manier van werken is voor u bekijken we samen in tijdens het intakegesprek. Tijdens de verdere behandelingsfase krijgen we meer inzicht in de oorzaak van uw problemen en werken we, psychotherapeut en cliënt, samen naar een manier toe waarop u terug rust en vertrouwen kan vinden of anders leert omgaan met het probleem in kwestie. Dit betekent dat er in een latere fase mogelijk ook met andere therapievormen gewerkt kan worden. Uiteraard is het belangrijk dat we dit altijd in overleg beslissen.
Het kan ook zijn dat u ‘huiswerk’ meekrijgt van uw psychotherapeut, bv. om met uw gedachten aan de slag te gaan of een relaxatieoefening in te oefenen. Verder is het erg belangrijk te weten dat de therapeut op een respectvolle manier luistert en kijkt ‘zonder oordeel’. U bent wie u bent en u moet in de therapieruimte niet presteren of aan een norm voldoen. U kan op vertrouwelijke basis zonder gêne uw verhaal vertellen.