Verander je leven van thuis uit met online therapie

ONLINE PSYCHOLOGISCHE HULP

Is online therapie iets voor jou?

Naast de traditionele face-to-face therapie, wint online therapie aan populariteit en blijkt dat cliënten er net zo tevreden mee zijn.

Hoe werkt online therapie in de praktijk?
Als online therapeut maak ik gebruik van Whereby, een gebruiksvriendelijke, veilige en eenvoudige app die op verschillende apparaten geïnstalleerd kan worden, zoals smartphones, tablets, pc’s en laptops. Het is gratis, maar als je het te ingewikkeld vindt, kun je ook gebruik maken van WhatsApp-videobellen of gewoon bellen. Het kan heel eenvoudig zijn met slechts een klik op de link of via WhatsApp.

online therapie
IS ONLINE THERAPIE IETS VOOR JOU?

De voordelen van online therapie

Als u vaak thuis bent, niet graag de deur uitgaat, veel reist of in het buitenland verblijft en toch graag therapie wilt volgen in uw eigen taal, kan online psychologische hulp wellicht de oplossing voor u zijn.

Online therapie biedt diverse voordelen. Zo hoeft u bijvoorbeeld niet in de file te staan, bespaart u tijd en kosten omdat u geen dure brandstof hoeft te verbruiken en niet naar een praktijk hoeft te reizen.

Daarnaast kan praten over uw klachten in uw vertrouwde omgeving een gevoel van vrijheid geven. Het kan soms moeilijk zijn om de stap te zetten om hulp van een therapeut in te roepen. In dat geval kan online therapie een goed alternatief zijn dat de drempel verlaagt. Het is een gemakkelijkere manier om kennis te maken met therapie.

HOE BETAAL IK VOOR ONLINE THERAPIE?

Wat zijn de tarieven?

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen online of in de praktijk, dezelfde tarieven zijn van toepassing.

Wat verschilt wel: Een online consult wordt aangerekend alvorens de sessie plaats heeft. Wil u graag een afspraak maken voor online therapie, dan stuurt u een verzoekafspraak via het online afspraakformulier. Na bevestiging van uw afspraak ontvangt u een mailtje met de betalingsmodaliteiten. U kan meteen betalen via een overschrijving of via een sms waarbij een betaaluitnodiging via Payconiq vermeld staat. En u bent zeker dat alles geregeld is.

Opgelet: Na betaling staat uw afspraak voor online therapie pas definitief gereserveerd. Is de betaling na 3 dagen niet op de rekening, dan wordt de afspraak opnieuw vrijgegeven. Als u ziek wordt of verhinderd bent, dan cancelt u volgens de annuleringsvoorwaarden. Enkel dan wordt u terug vergoed voor de niet verleende dienst.

VEELGESTELDE VRAGEN

Vraag het aan een expert

Kan relatietherapie ook online?

Geen enkel probleem. Als koppel kunnen jullie samen online aan de slag. Zelfs als uw partner in het buitenland is en u op dit moment hier verblijft, zo had ik recent nog een koppel in de virtuele praktijk.

Kan slaaptherapie online?

Dat kan zeker, we starten met een intake zoals we dit in de praktijk zouden doen. Je nodige documenten worden per mail gestuurd en we bespreken online hoe het evolueert. Stapje per stapje krijgt u bijkomende oefeningen. Er is geen verschil met de aanpak in een face-to-face therapie. En de ervaring leert me dat we evengoede resultaten boeken.

Is online therapie niet kil en onpersoonlijk?

Sommige mensen beginnen eraan met een klein hartje, maar voor de meesten blijkt het al heel snel even fijn en vertrouwd aanvoelen. Andere cliënten ervaren het als intiemer, je zit op een rustige plek in je eigen huis met een drankje en toch kun je op een goede manier werken aan jezelf. En heb je zin om af en toe te switchen, dan maak je weer een afspraak in de praktijk.

Is er voor online therapie ook terugbetaling voorzien door het ziekenfonds?

Als psychotherapeut ben ik aangesloten bij een aantal ziekenfondsen, vraag ernaar bij uw afspraak. Bij deze ziekenfondsen is terugbetaling voorzien, ook voor online therapie.

Kan ik ook online psychologische hulp krijgen zonder computer?

Ja, dat kan. Een smartphone of tablet is voldoende om een online sessie te starten. De ervaring leerde me wel dat een groter scherm aangenamer voelt. Elke pc, tablet, laptop beschikt immers over een ingebouwde microfoon en camera. Bent u bezorgd dat het niet zal lukken, stuur me dan een mailtje.

Ik woon aan de andere kant van de wereld, kan ik online therapie volgen?

Heel zeker, vaak voelt het fijner om in je eigen taal therapie te volgen. Of ben je expat en zijn je problemen gerelateerd aan het wonen in het buitenland, ook dit zijn zaken die bespreekbaar zijn.