Online therapie, is dat iets voor mij?

ONLINE PSYCHOLOGISCHE HULP

Is online therapie iets voor jou?

Via deze weg wil ik je graag een inzicht geven of online therapie iets voor jou is. Eerst en vooral gaan we van start met een intake-gesprek, net zoals dat in een face-to-face therapie plaats heeft. In dit online consult bespreken we je klachten en kijken we ook naar wie jij als mens bent. Wat is je probleem, hoe kijk je er zelf naar, waar liggen de noden.

Tijdens het eerste online consult kijken we ook naar jouw situatie en naar de verwachtingen van de therapie. We bespreken ook hoe we samen aan de slag gaan. Indien nodig houden we ook rekening met je tijdzone.

Psychologische hulp zo laagdrempelig mogelijk maken is alvast het uitgangspunt van online therapie. Op welke locatie je je ook bevindt, het kan eender waar plaatsvinden. Of je in het buitenland woont, of vaak reist, het maakt niet uit.

Je kan altijd therapie in je eigen taal volgen waar je je ook bevindt. Tele-consulten maken ook duurzame therapeutische relaties mogelijk. Als je voor je werk moet verhuizen naar een andere stad of land, dan kan je altijd een andere arts zoeken om je lichamelijke klachten op te lossen, maar een nieuwe psychotherapeut is een heel andere kwestie.

online therapie
IS ONLINE THERAPIE IETS VOOR JOU?

De voordelen van online therapie

Dankzij online therapie hoef je op deze manier niet opnieuw te starten met alles weer van naaldje tot draadje uit te leggen. Je therapeut reist immers met je mee, zij het dan wel virtueel. Het belangrijkste voordeel hierbij is dat er een continuïteit van zorg ontstaat.

Uit onderzoek blijkt dat de laagdrempeligheid van online therapie er ook voor te zorgen dat heel wat mensen makkelijker de stap zetten. Sommige cliënten stellen ook de vraag of ze ook voor een kortere sessie kunnen inboeken, ook dit kan gunstig zijn voor de therapeutische relatie. Als je wat bijsturing nodig hebt rond eerder besproken thema’s zonder een volledige sessie dan kan soms een half online-consult voldoende zijn om weer verder te kunnen.

Gesprekken online zijn van vaker efficiënter. Uit onderzoek is ook gebleken dat cliënten bij therapie-op-afstand zich minder geremd voelen en zich daardoor makkelijk kunnen uiten.

MEER INFO

Wat zijn de nadelen?

Maar eerlijk is eerlijk, er zijn ook nadelen aan het online volgen van therapie. Sommige klachten zijn misschien minder snel te detecteren omwille van het beperkte frame van een computerscherm. Bepaalde non-verbale signalen, zoals handbewegingen, houding vallen soms weg.

Consulten voor kinderen en grote groepen zijn minder voor de hand liggend. Of er kunnen uitzonderlijk technische problemen zijn zoals een falende internetverbinding, maar dat is meestal snel opgelost.

Onderzoek heeft ondertussen aangetoond dat online therapie net zo effectief is als reguliere therapie. Neem gerust vrijblijvend contact op als je met vragen zit of deze vorm van psychotherapie wel iets voor jou kan betekenen.

HOE BETAAL IK VOOR ONLINE THERAPIE?

Wat zijn de tarieven?

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen online of in de praktijk.

Individuele therapie: 70 € – Relatietherapie: 90 €

Avondconsulten (na 17.30 u): Individueel: 80 € en Relatietherapie: 110 €

Wat verschilt wel: Een online consult wordt aangerekend alvorens de sessie plaats heeft. Wil u graag een afspraak maken voor online therapie, dan stuurt u een verzoekafspraak via het online afspraakformulier. Na bevestiging van uw afspraak ontvangt u een mailtje met de betalingsmodaliteiten. U kan meteen betalen via een overschrijving of via een sms waarbij een betaaluitnodiging via Payconiq vermeld staat. En u bent zeker dat alles geregeld is.

Opgelet: Na betaling staat uw afspraak voor online therapie pas definitief gereserveerd. Is de betaling na 3 dagen niet op de rekening, dan wordt de afspraak opnieuw vrijgegeven. Als u ziek wordt of verhinderd bent, dan cancelt u volgens de annuleringsvoorwaarden. Enkel dan wordt u terug vergoed voor de niet verleende dienst.

VEELGESTELDE VRAGEN

Vraag het aan een expert

Kan relatietherapie ook online?

Geen enkel probleem. Als koppel kunnen jullie samen online aan de slag. Zelfs als uw partner in het buitenland is en u op dit moment hier verblijft, zo had ik recent nog een koppel in de virtuele praktijk.

Kan slaaptherapie online?

Dat kan zeker, we starten met een intake zoals we dit in de praktijk zouden doen. Je nodige documenten worden per mail gestuurd en we bespreken online hoe het evolueert. Stapje per stapje krijgt u bijkomende oefeningen. Er is geen verschil met de aanpak in een face-to-face therapie. En de ervaring leert me dat we evengoede resultaten boeken.

Is online therapie niet kil en onpersoonlijk?

Sommige mensen beginnen eraan met een klein hartje, maar voor de meesten blijkt het al heel snel even fijn en vertrouwd aanvoelen. Andere cliënten ervaren het als intiemer, je zit op een rustige plek in je eigen huis met een drankje en toch kun je op een goede manier werken aan jezelf. En heb je zin om af en toe te switchen, dan maak je weer een afspraak in de praktijk.

Is er voor online therapie ook terugbetaling voorzien door het ziekenfonds?

Als psychotherapeut ben ik aangesloten bij een aantal ziekenfondsen, vraag ernaar bij uw afspraak. Bij deze ziekenfondsen is terugbetaling voorzien, ook voor online therapie.

Kan ik ook online psychologische hulp krijgen zonder computer?

Ja, dat kan. Een smartphone of tablet is voldoende om een online sessie te starten. De ervaring leerde me wel dat een groter scherm aangenamer voelt. Elke pc, tablet, laptop beschikt immers over een ingebouwde microfoon en camera. Bent u bezorgd dat het niet zal lukken, stuur me dan een mailtje.

Ik woon aan de andere kant van de wereld, kan ik online therapie volgen?

Heel zeker, vaak voelt het fijner om in je eigen taal therapie te volgen. Of ben je expat en zijn je problemen gerelateerd aan het wonen in het buitenland, ook dit zijn zaken die bespreekbaar zijn.