Online therapie, is dat iets voor mij?

online therapeut

Via deze weg wil ik je graag een inzicht geven of online therapie iets voor jou is.

Eerst en vooral gaan we van start met een intake-gesprek, net zoals dat in een face-to-face therapie plaats heeft. In dit online consult bespreken we je klachten en kijken we ook naar wie jij als mens bent. Wat is je probleem, hoe kijk je er zelf naar, waar liggen de noden.

Tijdens het eerste online consult kijken we ook naar jouw situatie en naar de verwachtingen van de therapie. We bespreken ook hoe we samen aan de slag gaan. Indien nodig houden we ook rekening met je tijdzone.

Psychologische hulp zo laagdrempelig mogelijk maken is alvast het uitgangspunt van online therapie.
Op welke locatie je je ook bevindt, het kan eender waar plaatsvinden. Of je in het buitenland woont, of vaak reist, het maakt niet uit.

Je kan altijd therapie in je eigen taal volgen waar je je ook bevindt. Tele-consulten maken ook duurzame therapeutische relaties mogelijk. Als je voor je werk moet verhuizen naar een andere stad of land, dan kan je altijd een andere arts zoeken om je lichamelijke klachten op te lossen, maar een nieuwe psychotherapeut is een heel andere kwestie.

Dankzij online therapie hoef je op deze manier niet opnieuw te starten met alles weer van naaldje tot draadje uit te leggen. Je therapeut reist immers met je mee, zij het dan wel virtueel. Het belangrijkste voordeel hierbij is dat er een continuïteit van zorg ontstaat.

Uit onderzoek blijkt dat de laagdrempeligheid van online therapie er ook voor te zorgen dat heel wat mensen makkelijker de stap zetten. Sommige cliënten stellen ook de vraag of ze ook voor een kortere sessie kunnen inboeken, ook dit kan gunstig zijn voor de therapeutische relatie. Als je wat bijsturing nodig hebt rond eerder besproken thema’s zonder een volledige sessie dan kan soms een half online-consult voldoende zijn om weer verder te kunnen.

Gesprekken online zijn van vaker efficiënter. Uit onderzoek is ook gebleken dat cliënten bij therapie-op-afstand zich minder geremd voelen en zich daardoor makkelijk kunnen uiten.

Maar eerlijk is eerlijk, er zijn ook nadelen aan het online volgen van therapie.
Sommige klachten zijn misschien minder snel te detecteren omwille van het beperkte frame van een computerscherm. Bepaalde non-verbale signalen, zoals handbewegingen, houding vallen soms weg.

Consulten voor kinderen en grote groepen zijn minder voor de hand liggend.
Of er kunnen uitzonderlijk technische problemen zijn zoals een falende internetverbinding, maar dat is meestal snel opgelost.

Onderzoek heeft ondertussen aangetoond dat online therapie net zo effectief is als reguliere therapie.
Neem gerust vrijblijvend contact op als je met vragen zit of deze vorm van psychotherapie wel iets voor jou kan betekenen.

online therapie